קנייה של חברה עם סיווג גבוה
הרבה מאוד קבלנים רוצים לקנות חברות שיש להם סיווג גבוה כמו למשל סיווג ג3 או ג4 או ג5 .
הסיבה לכך היא שחברות קבלניות עם סיווג גבוה יכולות לבצע פרויקטים בסכומים גבוהים ביותר. למשל חברה עם סיווג ג5 יכולה לבצע עבודות בסיווג כספי לא מוגבל ומבחינת הקבלן מדובר בפרויקטים רווחיים ביותר.
האפשרויות להשיג חברה עם סיווג גבוה
כאשר קבלן רוצה שתהיה ברשותו חברה עם סיווג גבוה למשך 100 ג5 עומדות בפניו 2 אפשרויות עיקריות:
האפשרות הראשונה שיש לקבלן זה להתחיל עם רישיון 100 ג1 (שהוא הנמוך ביותר בענף הבנייה) ואז לבצע עבודות ולאט לאט להגדיל את הרישיון שלו עד שהוא יגיע לסיווג גבוה של ג5. החיסרון באפשרות זהו הוא בכך שזה לוקח הרבה מאוד שנים כדי להגיע לג5 ( חמש שנים ולעיתים אף יותר ) וברוב המקרים הקבלן רוצה את הסיווג ג5 כאן ועכשיו כי יש לו הזדמנויות עסקיות על הפרק והוא לא רוצה להמתין .
אפשרות שנייה שעומד בפניה הקבלן היא לקנות חברה שיש בה סיווג ג5 ואז בפועל הוא הופך להיות ברגע בעלים של חברה עם ג5 והוא יכול לבצע עבודות עם היקף כספי בלתי מוגבל. החיסרון באפשרות זו היא שתהליך קנייה של חברה עם ג5 הנו תהליך מורכב ביותר וצריך לעמוד בהרבה מאוד תנאים שרשם הקבלנים מציב כי הוא רוצה לשמוע על איכות העבודה של החברות עם הסיווג הגבוה. כמו כן, אמנם הקונה הופך להיות מהר מאוד הבעלים של ג5 אך תהליך הקנייה מסתיים אחרי הרבה מאוד שנים.
איך מתבצע תהליך קנייה של חברה עם סיווג גבוה?
ראשית בגלל שהעלות של קנייה של חברה עם סיווג גבוה היא עלות גבוה ביותר שיכולה להגיע גם ל-5 מיליון ₪ ויותר אזי על הקונה למצוא חברה שאין בה בעיות והיא נקייה מחובות או תביעות כספיות ואין לה בעיות של תזרים מזומנים וכדומה. חשוב לציין כי כאשר קונים חברה עם סיווג ג4 או ג5 שיש לה עבר עשיר של עבודות במהלך השנים אחרונות אז חשוב מאוד לבדוק שמדובר בחברה נקייה. כך שלא יקרה מצב שלאחר הקנייה יתברר שיש לחברה חובות רבים ואז כל העסקה לא הייתה משתלמת.
לאחר שבדקנו ומצאנו שהחברה שאנחנו רוצים לקנות אין לה חובות והיא נקייה אנחנו עוברים לשלב הבא וזה ניהול מו"מ עם המוכר עם תנאי הקנייה ועריכת הסכם העברת מניות.
תהליך העברת מניות של החברה עם סיווג גבוה
חשוב לציין כי לא ניתן להעביר את המניות מהמוכר לקונה בפעם אחת וזהו כי אז רשם הקבלנים כמעט באופן אוטומטי יוריד את הסיווג של החברה לג1 ואז כל העסקה לא תהיה שווה הרבה כי הקונה רצה לקנות ג5 רך בפועל הוא קיבל ג1 אחרי שרשם הקבלנים הוריד את הסיווג .
הסיבה לכך שרשם הקבלנים מוריד את הסיווג של החברה עם הסיווג הגבוה (למשל ג5) היא כי הרשם סובר שהחברה קיבלה סיווג גבוה על בסיס הניסיון של בעל המניות של החברה עם הסיווג הגבוה אך ברגע שיש בעל מניות חדש שאין לו ניסיון כנדרש אז אין שום סיבה שהוא ינהל חברה עם סיווג גבוה ולכן הרשם מוריד את הסיווג לג1.
לכן מה שעושים הוא שהקונה אינו מעביר לרשותו את כל המניות של החברה עם הסיווג הגובה אלא רק את מיעוט המניות כך שהשליטה בחברה עדיין נשארת אצל המוכר .
לאחר מכן על החברה לבצע פרויקט שהוא בסדר גודל של הסיווג הגבוה. למשל עם הסיווג של החברה הוא ג4 אז על החברה לבצע פרויקט בסדר גודל של כשלושים מיליון שקלים .
רק לאחר ביצוע הפרויקט הגדול, שיכול לקחת גם שלוש ארבע שנים, ניתן לבצע את העברת יתר המניות לקונה.
סיכונים בתהליך העברת המניות של חברה עם סיווג גבוה
חשוב לדעת שיש גם סיכון בתהליך שכזה שכן לקונה החברה יהיה במשך הרבה מאוד שנים "שותף" שהוא המוכר והשליטה בחברה בשנים אלו היא לא של הקונה אלא של המוכר על כל המשתמע מכך . כלומר יכול להיות למשל שהמוכר יכנס לחובות ואז יעקלו לו את המניות או שהמוכר, שהוא בעל השליטה בחברה, יחליט יום אחר שהוא רוצה לעשות בחברה על פי שיקול דעתו ובניגוד למסוכם עם הקונה כי הוא בעל השליטה בחברה. בקיצור יש הרבה מאוד סיכונים בהליך מהסוג הזה ולכן חשוב לעשות זאת בצורה נכונה ומקצועית.
לאחר העברת מלוא המניות לקונה בתהליך שנמשך שנים יש צורך לעדכן גם את רשם הקבלנים וגם את רשם החברות על כך בצורה נכונה כדי שרשם הקבלנים לא יוריד הסיווג הגבוה ואז הקונה יהיה שוב בבעיה . כמובן שבכל התהליך של מכירה של חברה עם סיווג גבוה רשם הקבלנים יכול לקבל כל מסמך וכל הסכם שנחתם בין הקונה ולמוכר ולכן על הצדדים לעשות זאת החוזה ביניהם בצורה נכונה כדי לא להפיל את העסקה.
צרו קשר
במידה ויש לכם שאלות בנושא קניה או מכירה של החברה קבלנית או בנושא של רישיונות קבלנים, העלאת סיווג, היתרים לעובדים מהשטחים, דיני עבודה או חוזים אתם מוזמנים לפנות למשרדנו וצוות משרדו של עורך דין תומר סופר ישמח לעזור לכם.
אתם גם מוזמנים להיכנס לדף הפייסבוק שלנו או לערוץ היוטיוב או לקראו מאמרים כדי להיחשף לתכנים מועילים .